Durf jij de verandering aan?

By in ,
235
Durf jij de verandering aan?

Lef, aanpassingsvermogen en verantwoordelijkheid nemen?

Ben jij al met later bezig? Hoe belangrijk is werk eigenlijk voor je? Wil je doorwerken tot na je 67 ste? Ben je in het hier en nu met je zomervakantieplannen bezig? Laat je je leiden, of neem je de leiding? De enige constante factor in ons leven is verandering, waarop de grote vraag is: “hoe is jouw aanpassingsvermogen?” Zoek je het avontuur op, of houd je van zekerheid? Ga je ieder jaar naar hetzelfde land op vakantie en is alles al gereserveerd, of ga je last minute en kan het net zo goed Europa alswel Zuid- Amerika worden? Hoe sta jij in je leven en werk? En is dat congruent? Kun en wil je op je werk degene zijn die je ook in je vrije tijd bent?

In mijn werk als HRM adviseur zie ik gelukkig vele mensen die zelfregie tonen. Zij komen terug van vakantie en vertellen me dat ze nagedacht hebben en de verandering aan gaan. Die verandering varieert, van een nieuwe afdeling, tot een nieuwe baan en van eerder met pensioen gaan tot minder uren gaan werken. Daarvoor is lef nodig en voor al die collega’s die het aanpassingsvermogen hebben en hun verantwoordelijkheid nemen, heb ik veel respect.

Angst, zekerheid en vertrouwen op de goede afloop?

Helaas, zijn we niet allen gezegend met aanpassingsvermogen, een portie lef en in staat om de verantwoordelijkheid te pakken. Om welke redenen dan ook. Organisaties veranderen in rap tempo, of het nu gaat om centralisatie, innovatie, reorganisatie, overnames en fusies, het is leiding nemen, of de consequenties aanvaarden. En bij beide varianten en alles wat daar tussen zit, is het fijn om met iemand te kunnen sparren. Of dit nu een familielid, vriend(in), kennis, of juist iemand is die met meer afstand en objectiviteit naar de situatie kijkt. Wat ga jij doen? Volgen in wat de organisatie besluit, of doen wat je wilt doen? En ga je alle kansen en kwaliteiten benoemen, of alle mitsen en maren bedenken? Een (loopbaan) coach kan je ondersteunen om je toekomstvizier scherp te krijgen. Of je nu net aan het begin van je loopbaan staat, of de finish wilt halen. Of je je nu laat leiden door de zekerheden die je hebt en angst hebt voor de toekomst, of met de nodige dosis aanpassingsvermogen en lef die nieuwe uitdaging aan gaat. Binnen Own- Advice kijken wij vanuit jouw perspectief en vertrouwen we er altijd op dat iedereen uiteindelijk de juiste keuzes maakt.

Wederzijdse afhankelijkheid of verbinding?

In ruil voor arbeid ontvang je loon. Ben je tevreden over je geleverde arbeid en loon en zijn je leidinggevende en collega’s dit ook? En zo ja, krijg je dan een bonus en loop je dan nog harder om targets te bereiken? Of zijn het geheel andere elementen, waardoor jij gemotiveerd en enthousiast blijft? En wat wanneer op deze vier speelvelden (Arbeid, Loon, Medewerker en Leidinggevende/ Collega’s er een element is dat niet naar tevredenheid verloopt? Is het dan nog veranderbaar of niet (meer)? En dan? Laat je je werkgever met oplossingen komen? Of bedenk je zelf opties? Visueeel gezien staat e.e.a. in onderstaande tabel weergegeven. Als werknemer en werkgever beoordeel je zowel de factor arbeid als loon. Over een aantal aspecten ben je tevreden en over een paar mogelijk niet. Van de aspecten die ontwikkeld dienen te worden bepaal je als werknemer en werkgever of deze ontwikkelbaar zijn. Tot slot trek je samen de conclusie of je de verbinding ook de komende periode wenst aan te gaan. Hoe vaak voeren jullie dit gesprek? In een relatie draait het toch ook om chemie? En communicatie is toch in iedere relatie onontbeerlijk? Hoe vaak bespreek jij het onderwerp “relatie” met jouw vrienden en ontvang je dat gewilde luisterend oor, of die spiegel, of net dat duwtje in je rug? En jouw werkrelatie?

Op je toekomst voorbereid

Zowel werkgever als werknemer hebben nog belangrijke stappen te maken willen ze op hun toekomst voorbereid zijn. In mijn praktijk zie ik medewerkers die zingend hun pensioengerechtigde leeftijd behalen, maar helaas ook velen die dit niet redden. Hoe jonger je bent, hoe meer je hierop kunt anticiperen, hoe belangrijk is het voor jou om actief met je toekomst bezig te gaan? En als werkgever? Wil je investeren in je medewerkers, zodat hen inzetbaarheid bespreekbaar en inzichtelijk blijft? Samen kun je ook over jullie toekomst in gesprek gaan met ervaren loopbaancoaches, allen NOLOC geregistreerd. Neem geheel vrijblijvend contact op. Wie durft op zijn toekomst voorbereid te zijn?

VOEL JE VAN HARTE UITGENODIGD OM CONTACT MET HET TEAM VAN OWN ADVICE OP TE NEMEN.

SUSANNE ALBERS | info@own-advice.nl | 088 58 48 808 of 06 45 34 90 23 | www.own-advice.nl

54321
(2 votes. Average 5 of 5)