Leren en ontwikkelen voor werkenden

By in
896
Leren en ontwikkelen voor werkenden

Hoe zat het ook al weer met een leven lang ontwikkelen en het gratis loopbaanadvies voor 45 plussers? De subsidieregeling voor het gratis Ontwikkeladvies, liep al ruim twee jaar geleden af, waarbij een subsidieplafond van toepassing is. Oftewel maximaal 25.000 aanvragen. Dit plafond is behaald. Wat zijn de resultaten, hoeveel mensen van de 25.000 hebben hun ontwikkeladvies uitgevoerd? Het antwoord hierop heb ik niet kunnen ontdekken. Op de site: “hoe werkt Nederland?”, tref ik in navolging op initiatieven als een gratis ontwikkeladvies voor 45 plussers, de actuele mogelijkheden:  

Leren en ontwikkelen voor werkenden, wordt onderverdeeld in een aantal regelingen:

  • STAP: Werkenden en werkzoekenden kunnen per 1 maart jaarlijks een STAP budget van maximaal € 1000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De eerste ronde hiervan is al gesloten met 35.000 aanvragen. 
  • STAP Ontwikkeladvies: Het ministerie van SZW is van plan een regeling op te stellen waarmee jij een traject bij een loopbaanadviseur vergoed krijgt. Hoogstwaarschijnlijk gaat dit per 1 april a.s. van start. De regeling is specifiek bedoeld voor mensen met maximaal een afgeronde MBO- 2 opleiding. 
  • NL Leert Door: Via de subsidieregeling NL leert door is het mogelijk gratis scholing te gaan volgen. Vanaf medio maart 2022 is er nieuw beschikbaar gesteld aanbod te zien. Het gratis scholingsaanbod is er voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het maakt daarbij dus niet uit of je in loondienst bent, een flexibel contract hebt of werk zoekt. Ook zelfstandigen en ZZPérs kunnen via de subsidieregeling gebruikmaken van kosteloze scholing. De gratis scholing is beschikbaar tot 31 december 2022. 
  • SLIM- subsidie, per 1 maart 2022: in het MKB is het minder gewoon dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werk. Door seizoensarbeid is het ook in de landbouw, horeca en recreatiesector lastig een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen. De SLIM subsidie is bedoeld voor ondernemers die op tijd mee willen gaan met de ontwikkelingen in hun sector. Met de subsidie kun je bijvoorbeeld een opleidings- en ontwikkelplan laten maken of ontwikkeladviezen voor werknemers financieren. Kortom, met de SLIM subsidie kun je jouw bedrijf en medewerkers updaten. 

Naar alle waarschijnlijkheid is het mogelijk om je vanaf 1 april 2022 in te schrijven voor gratis ontwikkeladvies bij een gekwalificeerde loopbaanadviseur. De overheid laat dit binnenkort weten. Het zou gaan om een subsidieregeling waarbij er € 10,5 miljoen beschikbaar is gesteld voor ontwikkeladvies. Dit betekent dat er waarschijnlijk door 15.000 mensen een ontwikkeladvies van € 700 euro aangevraagd kan worden. Je komt als deelnemer alleen in aanmerking als je geen opleiding hebt of basisonderwijs, vmbo, mbo 1/mbo entree of mbo 2 hebt afgerond. Een afgeronde havo- of vwo-opleiding voldoet hier helaas niet aan.

Meer informatie over het STAP-budget vind je hier

VOEL JE VAN HARTE UITGENODIGD OM CONTACT MET HET TEAM VAN OWN ADVICE OP TE NEMEN. 

SUSANNE ALBERS | info@own-advice.nl | 088 58 48 808 of 06 45 34 90 23 | www.own-advice.nl 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)