Wat Is Bevlogenheid

By in
105
Wat Is Bevlogenheid

Bevlogenheid is een belangrijk HR-thema, omdat bevlogen medewerkers ervoor zorgen dat organisaties beter presteren. Bevlogenheid is een goede voorspeller van productiviteit, klanttevredenheid en winstgevendheid.

HOE HERKEN JE BEVLOGENHEID?
Medewerkers met een bevlogen werkhouding herken je aan:

  • Vitaliteit – ze zijn energiek en veerkrachtig. Ze hebben er zin in, zijn niet snel uit het veld geslagen en kunnen schakelen bij tegenslag. Ze gaan ervoor!
  • Betrokkenheid – ze zijn enthousiast over de inhoud van hun werk. Ze zijn van mening dat ze zinvol bezig zijn en dat ze daadwerkelijk – door hun input – iets bijdragen, toevoegen of bereiken!
  • Ze gaan op in hun werk – ze doen wat ze echt boeit. Ze hebben een positieve houding ten aanzien van het werk. Ze worden getriggerd, zijn geïnteresseerd en vinden voldoende uitdaging in dat wat ze doen. De focus ligt op hun werk!

Kortom, zij zijn gemotiveerd en zetten daadwerkelijk dat stapje extra!

WAAROM WIL JE ALS ORGANISATIE BEVLOGEN MEDEWERKERS?
Mensen met een burn-out zijn opgebrand en uitgeput. Daarentegen mensen die bevlogen zijn, zijn juist het tegenovergestelde. Niet dat ze nooit moe worden van hun werk. Zeker niet, maar hun vermoeidheid gaat over na ontspanning of nachtrust. Ze doen werk dat bij hun past en krijgen daar energie van. Ze voelen zich uitgedaagd, zien voldoende regelruimte en het werk geeft hun voldoening. Wanneer je als organisatie bevlogen medewerkers hebt, dan weet je dat je medewerkers in hun kracht functioneren. Het werk past bij hun kwaliteiten! Op die manier kan je als organisatie doelstellingen bereiken!

HOE WEET JE DAT MEDEWERKERS DOEN WAT BIJ ZE PAST?
Dat is niet altijd duidelijk. Mensen zijn aangenomen voor een bepaalde functie, maar de functie is veranderd of is juist al jaren hetzelfde. In hoeverre past deze rol nog? In hoeverre sluiten taken en verantwoordelijkheden nog aan bij ambities en kwaliteiten? Dit zijn vragen waarbij Own-Advice kan helpen. Onze ontwikkelassessments, loopbaanonderzoeken of loopbaanbegeleiding geven een duidelijk beeld van:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

HOE ZIT JIJ IN JE WERK?
Hoe bevlogen ben jij? Vind jij voldoende uitdaging in je werk? Zit jij op je plek? Doe het volgende testje uit ‘Bevlogen aan het werk’ van Wilmar Schaufeli en Pieternel Dijkstra en je weet hoe bevlogen jij bent. Zit je op je plek of is het tijd voor iets anders?

54321
(2 votes. Average 5 of 5)