Bereik jij de hoogste sport van de ladder en is dit de sport die het beste bij je past?

By in ,
166
Bereik jij de hoogste sport van de ladder en is dit de sport die het beste bij je past?

TALENT?

Wat is talent eigenlijk? Een synoniem voor talent is begaafdheid en talent is een aangeboren aanleg. Om talent te ontwikkelen is de omgeving van cruciaal belang. De kern van de boom (zie de afbeelding hierboven) zijn de unieke mogelijkheden van het individu, die tot groei komen wanneer de competenties en cultuur matchen. Daarnaast is de motivatie een belangrijke groeifactor. De match ontstaat op basis van de gevraagde en aanwezige competenties en betrokkene past in de organisatiecultuur. En de motivatie zit goed. Eenmaal aan de slag gaat het als medewerker om presteren en ontwikkelen en wil de werkgever de aangestelde medewerker behouden.

Door de capaciteiten, cultuur, competenties en motivatie te doorgronden is de kans dat mensen goed in hun vel zitten groter, waardoor ze beter functioneren. Ze zijn productiever, creatiever, energieker, initiatiefrijker, klantvriendelijker en prettiger om mee samen te werken. Het zijn mensen van wie je energie krijgt, die steeds weer met goede ideeën komen en die vooral hun werk goed doen. Inzicht in je capaciteiten, drijfveren, talenten en ambities verbetert de prestaties als individu en samenwerking met collega’s. Dit gaat verder dan de vraag: “waar sta je over vijf jaar?” En vraag je dan ook de organisatie: “waar staat de organisatie over vijf jaar?” Dat geeft weliswaar op een basaal niveau inzicht in de toekomstige match. Zeg maar, strategische personeels- planning in spé.

Een mythe is dat talent vanzelf boven komt drijven. Talent hebben is één, zonder ambitie en een vruchtbare omgeving geen groei en bloei van dit talent. Denk aan die ene scout die een voetballer selecteert. Door talent te koppelen aan strategische personeelsplanning kunnen medewerker en organisatie veel meer bereiken.

Hou van ze dan hou je ze

De ontwikkeling van een organisatie staat of valt met de ontwikkeling van medewerkers. Kunnen en willen medewerkers mee in de richting waarin de organisatie zich ontwikkelt. Dat is de cruciale vraag. Het kunnen hangt samen met capaciteiten, kennis en vaardigheden. Het willen met motivatie en betrokkenheid. Voldoende aandacht hiervoor is een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde organisatieontwikkeling.

Hou van ze dan hou je ze (geschreven door Beverly Kaye & Sharon Jordan- Evans). Hoe zorg ik ervoor dat goede mensen blijven? Dat is waar vele deskundigen naar zoeken, het antwoord op het vasthouden van belangrijk talent die het werk doen en ervoor zorgen dat de organisatie succesvol blijft. Het voor de hand liggende wordt vaak over het hoofd gezien. Heeft iemand de medewerker gevraagd wat hen bij de organisatie doet blijven, wat belangrijk talent zou kunnen weglokken? De factoren die werknemers voldoening geven, zijn de afgelopen 25 jaar niet veel veranderd. Veel onderzoekers die het vasthouden van werknemers hebben onderzocht, zijn het eens over wat mensen voldoening geeft en hen daarom beïnvloedt om te blijven: zinvol, uitdagend werk, een kans om te leren en te groeien, eerlijke beloning, een goede werkomgeving, erkenning en respect.

Verloren talent?

Wanneer ben ik stil blijven staan, wanneer is het gaan voelen als routine werk, de hoogste sport heb ik bereikt en is dit het nu, hoe lang geef ik het nog de tijd? Wanneer goede werknemers vinden dat ze de baan zijn ontgroeid zullen ze vertrekken naar een baan waar ze nieuwe uitdagingen kunnen aangaan. Sommige medewerkers, misschien niet de stralendste sterren, maar ook mensen met een stevig potentieel, lijden aan onvrede maar blijven toch hangen. Zodoende zijn er twee soorten reacties van medewerkers op ontevredenheid in het werk: vertrek en distantie. Bij beide wordt er menselijk kapitaal verloren dat van vitaal belang is voor het succes van het team en de organisatie: een verlies dat te voorkomen is. Medewerkers die vertrekken of zich distantiëren omdat ze niet gelukkig zijn in hun huidige werk, vertellen dat er iets ontbreekt in het werk zelf.

De schakel in talentontplooiing

Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, deed jarenlang onderzoek naar GELUK. In Londen werd bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar werkgeluk onder verschillende beroepsgroepen en daaruit bleek dat onder andere kappers, loodgieters en bloemisten hoog scoorden. Deze mensen zijn de hele dag bezig om mensen blij te maken. Daar word je zelf ook gelukkig van. Het gaat om gelukkig maken en het resultaat ervan zien. Wendbaarheid, aanpassingsvermogen, zelfreflectie en het lerend vermogen zijn belangrijke competenties in deze tijd. De selectie en ontwikkeling op deze competenties is belangrijk voor nu en de toekomst. Om medewerkers te boeien en te binden staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Voor de organisatie is het van belang dat deze persoonlijke ontwikkeling aansluit op de strategie.

Own-Advice ondersteunt bij het werven en ontwikkelen van talent, door op een objectieve, professionele en maatwerkgerichte wijze een scan van de organisatie en de medewerker te maken. Thema’s als duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning en talentmanagement vliegen we hiermee op een holistische wijze aan.

Wij zijn de schakel tussen organisatie en medewerker, waarbij wij zorgen voor een advies voor wat betreft de match op de huidige sport van de carrièreladder en de match voor de gewenste verticale en/of horizontale sport en de ontwikkeling die daarvoor nodig is. Op iedere sport van jullie trap past een talentvolle en gemotiveerde medewerker. Iedere persoon maakt uiteindelijk het verschil!

VOEL JE VAN HARTE UITGENODIGD OM CONTACT MET ME OP TE NEMEN.

SUSANNE ALBERS | s.albers@own-advice.nl | 088 – 58 48 808

54321
(0 votes. Average 0 of 5)